Brandstofomzet in Nederland tot en met maart 2022: +1,8%

02 juni 2022

De brandstofomzet in Nederland in het eerste kwartaal van 2022 is met 1,8% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021, aldus de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE, op basis van recente cijfers van het CBS.

In de maand maart van 2022 werd echter minder benzine en diesel verkocht in vergelijking met maart 2021. De verkoop van LPG was juist flink hoger in maart: + 18,5%. Sowieso zit de verkoop van LPG in de lift: in het hele eerste kwartaal steeg de verkoop met 21,5% ten opzichte van 2021.

Verwachting is dat de daling van de verkoop diesel zich zal op korte termijn voortzetten bij verdere afname van het aantal personenvoertuigen dat op diesel rijdt. Verder speelt ook toenemende elektrificatie van bestelbusjes een rol.

Wel heeft het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) recentelijk aangegeven dat het niveau van het wegverkeer in heel 2022 boven het pre-covid niveau van 2019 uit zal komen. Ondanks de toenemende elektrificatie van het wagenpark zal dit betekenen dat de verkoop van brandstoffen in eerste instantie verder zal toenemen.

(Klik op de afbeelding om deze te downloaden)

cijfers cbs.PNG©NOVE 2022, bewerking cijfers CBS, vanaf april 2021 nieuwe tabel met andere definitie diesel; getallen zijn afgerond tov rekentabel, waardoor kleine verschillen kunnen ontstaan

Inloggen

NOVE nieuws

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape