CSRD: papieren tijger of effectieve aanjager verduurzaming?

6 mrt 2025

Uit inNOVE-magazine 2024-4:
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht steeds meer bedrijven te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Andere bedrijven zullen door deze rapportageplichtigen op hun beurt weer bevraagd worden voor informatie. De CSRD-rapportage moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. En daarmee bedrijven ook aanzetten om stappen te nemen. Gaat dat werken?

Stelling: de CSRD is vooral een papieren exercitie die bedrijven vooral veel extra administratieve last gaat opleveren, maar voor weinig verandering zorgt.

Hannie Stappers Programmamanager Duurzaam Ondernemen, Bovag: Oneens 

Allereerst: de achterliggende gedachte van CSRD is om transparantie te brengen in de keten waarin je opereert. Het is geen wet om ondernemers te pesten, maar om meer gestructureerd te werken aan een duurzame bedrijfsvoering en toekomst, met ook kansen voor ondernemers om zich te onderscheiden. Maar het blijft een hele operatie voor een ondernemer, reden waarom BOVAG al een paar jaar geleden is gestart met het ontwikkelen van tools die ondernemers helpen bij het voldoen aan CSRD regelgeving én hen tegelijkertijd ook inzicht geeft in waar zij staan.

En... het is voor iedereen nieuw. Ik verwacht een soort overgangsfase waarbij nauwer wordt samengewerkt, maar die ook kan leiden tot een afvalrace in de keten wanneer je niet in staat bent de noodzakelijke data te leveren en/of te laten zien hoe jij bijdraagt aan verduurzaming van de keten. CSRD biedt dus ook kansen als strategische tool: je wilt zaken doen met ketenpartners die voldoen aan wet- en regelgeving en die laten zien hoe zij bijdragen aan de verduurzaming.

CSRD is een rapportagerichtlijn, die bedrijven vraagt op te schrijven wat ze doen aan duurzaamheid. Er worden geen eisen gesteld aan hoe duurzaam ze moeten zijn. Maar met inzicht komt het handelingsperspectief en uiteindelijk ook verbetering.

Renze Boersema Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders :Eens 

Wij zijn het eens met de stelling dat de CSRD voornamelijk een papieren exercitie is die voor de kleinere ondernemingen vermoedelijk weinig verbeteringen zal opleveren. Het doel van deze richtlijn is natuurlijk om bedrijven te helpen inzicht te krijgen in hun impact op milieu, mens en bedrijfsvoering. De KVNR vindt overigens wel dat transparantie bijdraagt aan goed ondernemerschap. We hebben echter zorgen over de manier waarop. Binnen de zeevaart is de regeldruk al hoog en vooral voor (kleinere) bedrijven in onze sector met een beperkte staf op kantoor leidt de CSRD tot een aanzienlijke toename in rapportagevereisten. Ook het uitgebreide proces om de Dubbele Materialiteit te bepalen, leidt voor de kleinere ondernemingen te veel af van het daadwerkelijke doel: een bewuste en verantwoorde bedrijfsvoering. Om te voorkomen dat de CSRD zijn doel voorbij schiet, is het belangrijk dat er de komende jaren door accountants pragmatisch wordt meegedacht in de geest van de richtlijn om tot een goede rapportage te komen. Zo kan worden gewaarborgd dat er waardevolle inzichten ontstaan, die daadwerkelijk bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie.

Elmar Otten Senior beleidsadviseur internationaal ondernemen bij evofenedex, het kennisknooppunt voor handel en logistiek :Oneens 

Ik ben het niet eens met de stelling. Wij zien internationale handel als motor om brede welvaart te creëren en steunen dus ook wetgeving zoals de CSRD. Dat wil niet zeggen dat het geen grote opgave is om eraan te voldoen, van onze leden horen we dat een jaar voorbereiding en de inzet van collega’s van verschillende afdelingen vrij normaal is. Er is een spanningsveld tussen compliance en het creëren van verbeteringen in waardeketens, want compliance gaat altijd voor. Zeker als wetten complex in elkaar zitten en krappe deadlines hebben, zoals bij de Ontbossingsverordening het geval was, is het een serieuze zorg dat alle inspanning gaat zitten in het voor elkaar krijgen van het papierwerk. Bij de CSRD ziet ik dat risico minder. Het is gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor due diligence en legt de basis voor andere IMVO-wetten. Het dwingt ondernemers om hun keten in kaart te brengen en het gesprek aan te gaan. Dat biedt ook kansen, want bij zwaar weer blijven de ketens waarbinnen wordt samengewerkt het beste overeind. 

Stephan Mangnus Algemeen directeur Sakko Groep: Oneens

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. De Sakko Groep valt in de categorie ‘grote onderneming’ en daarmee moeten we voor de CSRD richtlijn nu reeds aanvangen met de voorbereidingen om daarover in ons jaarverslag over 2025 te kunnen rapporteren. We zijn begin dit jaar begonnen met de voorbereidingen. 

In eerste instantie was onze gedachte en angst inderdaad dat dit enkel zorgt voor een extra administratieve last zonder toegevoegde waarde. Inmiddels zijn we echter tot het inzicht gekomen dat het ons juist dwingt diepgaandere strategische discussies te voeren binnen de Sakko Groep over een breed scala aan onderwerpen. Welke scenario’s we kunnen verwachten en op welke wijze we daarmee om willen gaan. Deze discussies leiden vervolgens weer tot strategische keuzes cq. investeringsbeslissingen. Het feit dat we nu reeds hiermee bezig zijn, zien we als positief, omdat het ons dwingt daar nú over na te denken en niet af te wachten tot e.e.a. ‘ons overkomt’ en we gedwongen worden te acteren. Het dwingt ons kortom na te denken over de langetermijnstrategie van de Sakko Groep in de brede zin en komt eigenlijk neer op verduurzaming, die dwingt tot strategische keuzes en innovatie.

Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van NOVE.

Eerdere CSRD berichten:

CSRD-rapportageplichtig? Meld je aan voor het CSRD-webinar op 5 februari

 

      Origineel

      Tablet portrait

      Mobile portrait

      Mobile landscape